0,00 € (0)
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 250 EUR
0,00 € (0)
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 250 EUR
  • Domov
  • / DDR5 proti DDR4: Ali je čas za nadgradnjo RAM-a?

DDR5 proti DDR4: Ali je čas za nadgradnjo RAM-a?

Prihod DDR5 odpira vrata višjim nivojem zmogljivosti, vendar so zgodnje težave pri proizvodnji privedle do pomanjkanja in cen na ravni skalperja. Kljub temu bo cena DDR5 sčasoma padla na nekaj, kar je podobno razumnemu znesku, in ko se to zgodi, boste morali ugotoviti, ali je vredno stopiti do enega najboljših razpoložljivih kompletov RAM-a. Seveda pa morate tudi ugotoviti, ali obstaja dovolj velik dobiček v zmogljivosti, da upraviči nadgradnjo.

DDR5 ponuja številne obljube, vendar je ena njegovih najpomembnejših prodajnih točk višja raven pasovne širine, ki jo lahko napaja procesorjem s tonami jeder. Pasovna širina pomnilnika postaja vse pomembnejša, saj lahko današnji sodobni čipi dosežejo do 16 jeder za običajne osebne računalnike, vendar je zdravo razumno, da se nova strojna oprema lahko bori v primerjavi s strojno opremo, ki je imela dovolj časa za dozorevanje. Na primer, DDR4 prve generacije se takrat ni mogel kosati z najboljšim DDR3 in mnogi se sprašujejo, ali se bo zgodovina ponovila z DDR5.

Spodaj si bomo ogledali podrobnosti, da bomo videli razlike v tehničnih listih, nato pa se poglobili v testiranje in ugotovili, kje je vsaka vrsta pomnilnika najučinkovitejša.

 

Specifikacije DDR5 proti DDR4

Standard pomnilnika DDR5 nam obljublja prihodnost gostejših pomnilniških ključkov, kar na koncu pomeni večjo pomnilniško zmogljivost v vašem sistemu. DDR4 se je ustavil pri 16-gigabitnih pomnilniških čipih, DDR5 pa lahko uporablja do 64-gigabitne pomnilniške čipe. Slednji podpira tudi zlaganje z do osmimi matricami na čipu, kar pomeni, da lahko DDR5 doseže 2TB na modul. To bo za strežnike, ki prihajajo z LRDIMM-ji. DDR5 se bo verjetno ustavil pri 128 GB na ključ na običajnem trgu. Ta gostota pa je še daleč na obzorju, saj začetni pomnilniški moduli DDR5 uporabljajo 16-gigabitne pomnilniške čipe, tako da bomo v bližnji prihodnosti videli največje zmogljivosti ukrotitve 32 GB.

Če pogledamo specifikacijo JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council), se hitrosti podatkov DDR4 gibljejo od DDR4-1600 do DDR4-3200. Zato je enostavno razmišljati o DDR5 kot o nadaljevanju DDR4, saj se DDR5 začne pri DDR5-3200 in sega do DDR5-6400.

Vendar, če pogledamo nazaj na začetek dobe DDR4, pomnilnik DDR4-1600 nikoli ni postal stvar. Namesto tega je DDR4-2133 služil kot osnova za DDR4. DDR5 sledi podobnemu vzorcu. Čeprav je JEDEC določil hitrosti prenosa podatkov tako nizke kot DDR5-3200, je izhodišče za številne, če ne vse, mainstream DDR5 izdelke DDR5-4800.

Za razliko od zadnjega prehoda z DDR3 na DDR4, DDR5 nima več nožic kot njegov predhodnik. Namesto tega DDR5 ohranja razporeditev z 288 zatiči, vendar so zatiči drugačni. Posledično se je položaj zareze spremenil in bo pomagal preprečiti manj izkušenim uporabnikom, da bi poskušali vstaviti pomnilniški modul DDR5 v režo DDR4 ali obratno. Vendar je to le majhna sprememba. Prava sprememba igre je na arhitekturni ravni, ki je ne vidite na zunanji strani DIMM.

Pomnilniški moduli DDR4 imajo en sam 64-bitni kanal (72-bitni, če upoštevate ECC). V nasprotju s tem so pomnilniški moduli DDR5 opremljeni z dvema neodvisnima 32-bitnima kanaloma (40-bitni z ECC). JEDEC je prav tako podvojil dolžino rafala z osmih bajtov (BL8) na 16 bajtov (BL16). Nadgradnje, kot smo že omenili, izboljšujejo učinkovitost in zmanjšujejo zamudo pri dostopu do podatkov. Pri nastavitvi z dvojnim DIMM-om ta transformacija v bistvu spremeni DDR5 v 4 x 32-bitno konfiguracijo in ne v običajno 2 x 64-bitno konfiguracijo na DDR4.

Za nadaljevanje prizadevanj za boljšo energijsko učinkovitost ima DDR5 delovno napetost 1,1 V, manj kot 1,2 V DDR4. Vendar pa so edini pomnilniški kompleti, ki jih boste našli pri 1,1 V, skladni s časi JEDEC. Na primer, standardna delovna napetost za DDR4 je 1,2 V, vendar so pomnilniški kompleti z overclockingom ali pomnilniški kompleti z višjimi posodami s krajšimi časovnimi nastavitvami bolj zahtevni glede napetosti. Tako kot smo videli, da se DDR4 poveča na DDR4-5000 pri 1,6 V, se bo DDR5 verjetno povzpel tudi po napetostni lestvici. Ne gre za tekmovanje, toda 1,35 V je najvišja, kar je DDR5 dosegel daleč (DDR5-6800).

Rezultati testiranja Vir:tomshardware.com

Na kratko:

    DDR5 je hiter, vendar le pri nekaterih delovnih obremenitvah. Po eni strani so naši testi razkrili, da so posebne naloge imele velike koristi od DDR5, in pričakujete lahko dvoštevilčno povečanje zmogljivosti. Vendar pa so bile nekatere delovne obremenitve brezbrižne do DDR5 ali so pokazale minimalno izboljšanje zmogljivosti. Zato morate določiti vrsto delovnih obremenitev, ki jih uporabljate v vašem sistemu, in se odločiti, ali je DDR5 vreden naložbe.

    Ne kupujte DDR5 za igranje iger. Povečanje zmogljivosti je prisotno, vendar ne zahteva nadgradnje. Da, DDR5 pomaga izboljšati vaše hitrosti sličic, vendar morate upoštevati tudi vaša pričakovanja. Torej, razen če ste trdi igralec iger, ki ne mara vedeti, da puščate zmogljivost na mizi, ne bi smeli izbrati DDR5.

    Za zdaj DDR4 ponuja več za vaš denar, ker DDR5 ni na zalogi ali pa je izjemno drag. Za primerjavo, najcenejši pomnilniški komplet DDR5-4800 32GB C40 stane 290€, medtem ko DDR4-3600 32GB C16 pomnilniški komplet stane 170€. Medtem ko prvi ponuja 6 % večjo zmogljivost, je tudi enkrat dražji od drugega. Cena DDR5 ne bo ostala tako visoka za vedno, vendar DDR5 ne more tekmovati z vrednostjo DDR4 višjega razreda, dokler se ne izboljša cena.

    DDR5 ima večjo vrednost za prihodnost. Vendar proizvajalci še niso končali DDR4. Razumljivo je, da bodo naslednje generacije procesorjev sčasoma opustili podporo za DDR4. Nadgradnja na pomnilniški komplet DDR5 danes pomeni, da ga lahko znova uporabite za prihodnje platforme. Slaba stran je, da je DDR5 še vedno moker za ušesi, tako da bodo na vrsti boljše ponudbe.

Želite biti obveščeni o ugodnih ponudbah?

Prijavite se na e-novice in prihranite

* Strinjam se s prejemanjem email sporočil
Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Softtrade d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja. Odjava ali izbris podatkov je možno prek e-maila info@softtrade.si
DDR5 proti DDR4: Ali je čas za nadgradnjo RAM-a?

Imate vprašanje za nas?

Kontaktirajte nas
Copyright © 2018 - 2024 Softtrade d.o.o., vse pravice pridržane.