0,00 € (0)
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 250 EUR
0,00 € (0)
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 250 EUR
  • Domov
  • / Zakaj je Microsoft podjetje, na katerega moramo v letu 2020 biti še posebej pozorni?

Zakaj je Microsoft podjetje, na katerega moramo v letu 2020 biti še posebej pozorni?

Če bi pred nekaj leti napovedali, da bo Microsoft v leto 2020 vstopil, kot najbolj »vroče« podjetje na področju strojne opreme, bi le malokdo verjel takšnih napovedim kajne? Praktično nič ni kazalo, da bo Microsoft postal tako pomemben akter na izpostavljenem trgu. Kakorkoli že, zgodilo se je ravno to.

 

2020 bo leto Microsoftove strojne opreme. Medtem ko podjetja, kot sta Apple in Google ponovno preračunavajo svoje strategije, Microsoft v novo desetletje vstopa z najbolj ambicioznimi cilji doslej. Leto je recimo Google opustil tablične računalnike in izdal »run-of-the-mill notebook« Pixelbook Go. Apple se je končno sprijaznil, da ne more popraviti mehanizma »Butterfly« in je namesto tega spravil sistem tipkovnice iz leta 2015 v novi, 16-inčni MacBook Pro. Microsoft načrtuje serijo eksperimentalnih projektov, ki bi v prihodnje oblikovali trg pametnih telefonov, prenosnikov in še več.

Letos je Microsoft vložil ogromno truda in dela v razvoj prihajajočih se produktov in nam ponudil kar nekaj zanimivih napovednikov za leto 2020. Do zdaj je potrdil vsaj pet večjih novosti na področju strojne opreme, obstaja pa velika verjetnost, da bomo dobili še več novih produktov, kajti Microsoft se trenutno nahaja v obdobju, kjer marsikateri njihov produkt le stežka sledi konkurenci.

 

Microsoftovi napravi z dvojnim ekranom, Surface Neo in Surface Duo, sta že začetnika »odpora« nove generacije. »Book-like« gadget in Surface telefon sta dolgo časa krasila naslovnice tehnoloških novic po svetu, letos pa sta končno stopila v ospredje, saj se je Microsoft odločil, da bosta ravno ti napravi eni glavnih za nadaljnji razvoj. Surface Neo je Windows računalnik, ki namesto tradicionalne kombinacije ekrana in tipkovnice ponuja dva 9-inčna ekrana, ki sta povezana preko 360-stopinjske komponente. Napravo potem lahko uporabljamo kot knjigo, ali pa panele zložimo tako, da jih uporabljamo kot tablico. Če ekrana postavimo v položaj »prenosnika« lahko eden od ekranov deluje kot »full-size« tipkovnica na dotik, če pa ekrana postavimo vodoravno, dobimo 13-inčni delovni prostor. Tipkovnico so lahko postavimo tudi na polovico ekrana in z ostalo polovico normalno operiramo.

 

Neo, poleg vsega, poganja posebna programska oprema, ki se imenuje Windows 10X in ima posebne lastnosti, ki karseda najbolje izkoristijo prednosti dvojnega ekrana. Kljub temu, da trenutno o tem Microsoft še ni podal javne izjave, bi lahko Windows 10X čez čas postal na voljo tudi »third-party« proizvajalcem in razvijalcem – s tem bi začela popolnoma nova kategorijo Windows računalnikov.

Na drugi strani imamo Surface Duo, ki je sicer Android pametni telefon in deluje zelo podobno kot nekaj ostalih »dual-screen« telefonov, ki smo jih spoznali do sedaj (recimo LG-jev). Dva 5,3-inčna ekrana lahko delujeta popolnoma ločeno za hitro večopravilnost večih aplikacij, ali pa združimo ekran v »enega« in tako dobimo veliko, 8,3-inčno tablico – vse skupaj pa je še vedno dovolj majhno, da lahko napravo spravimo v žep.

 

Pogumen, novi dizajn dela napravi Surface Duo in Surface Neo za najbolj raznoliki in zanimivi napravi znotraj njunega segmenta. Obe namreč omogočata povsem novo dimenzijo večopravilnosti, katero klasične naprave ne nudijo. Dejstvo pa je, da je njun uspeh odvisen od »third-party« razvijalcev, brez katerih lahko napravi končata kot nepotrebno kompleksna načine za izvajanje vsakodnevnih opravil. Microsoft napoveduje, da bosta Surface Neo in Surface Duo stopila na trg v prazničnem času leta 2020.

 

Kakšne so napovedi za konzolo Xbox?

Prejšnji teden je Microsoft veliko govoril tudi o nadgradnji konzole Xbox One, in sicer naj bi naslednje desetletje otvorila konzola Xbox Series X. V času, ko je največji fokus na oblačnem »gamingu« in se računalniki še naprej razvijajo v višave zmogljivosti, se Microsoft ukvarja predvsem s tem, kako upravičiti obstoj konzole Xbox.

 

Microsoft se je nehal truditi, da bi spravil »več v manj«, kot je to naredil pri konzoli Xbox One X. Ravno nasprotno, Microsoft si želi ponuditi neparalelno igralno izkušnjo in če to pomeni gradnjo Xboxa, ki močno spominja na računalnik, potem je to ravno to. Poleg tega, da Microsoft cilja v novo smer za Xbox prihodnost, v smer modela Xbox Series X (katere prva iteracija se bo imenovala zgolj »Xbox«), je glavni namen Microsofta ta, da se postavi nasproti Sonyjevi konzoli PlayStation 5. Kljub temu, da podjetje še ni izdalo nekih posebnih oprijemljivih informacij, bi naj Xbox podpiral 8K »gaming«, imel številne nove lastnosti itd.

 

Brezžične slušalke Surface Buds

Microsoft za leto 2020 med drugim napoveduje tudi vstop na trg brezžičnih slušalk. Surface Buds slušalke po pisanju portala Digital Trends popolnoma izstopajo iz povprečja konkurence. Microsoft je v poizkusu, da bi njihove slušalke karseda izstopale, te opremil z več brezžične tehnologije, kot jo imajo recimo Applove slušalke AirPods.

 

Poleg vseh standardnih komponent, so slušalke Surface Buds opremljene z dvema mikrofonoma v vsaki slušalki, za katere Microsoft trdi, da omogočajo odlično redukcijo zunanje glasnosti, ko govorimo na preko slušalk. Ena od zanimivih lastnosti je tudi ta, da nam slušalke omogočajo »real-time« transkripcijo avdio govora. Za poslovne uporabnike se lahko Surface Buds integrirajo z okoljem Microsoft Office, kjer lahko preko slušalk celo upravljajo z različnimi prezentacijami.

Microsoft se je med drugim odločil tudi za nekonvencionalni dizajn, zaradi katerega Surface Buds slušalke izgledajo bolj kot »preveliki uhani«, kot pa karkoli drugega. To ima številne prednosti, vsaj v teoriji. Po Microsoftovem pričevanju bi naj bile slušalke Surface Buds bolj udobne za nošenje, poleg tega bi naj bile bolj vzdržljive, kot recimo Air Pods, uporabnik na njih lažje izvaja ukaze z gestami in za konec, skrbijo za boljšo izolacijo zvoka.

Ne glede na vse povedano o slušalkah Surface Buds bo daleč največji izziv za za Microsoft upravičiti njihovo visoko ceno, $249 – kar je okrog $100 več, kot Apple AirPods in Googlove prihajajoče Pixel Buds.

 

Leto 2020 bo polno Microsoftovih produktov

Microsoft ima za leto 2020 pripravljene ogromno nove strojne opreme. Veliki ekran za konferenčne dvorane, Surface Hub 2, bo dobil novo strojno lastnosti, ki bo omogočalo rotacijo naprave in s tem bolj polno uporabniško izkušnjo. Poleg tega produkti, kot sta Surface Go in Surface Book pričakujeta posodobitev. Kar se pa tiče ARM čipov, jih bo Microsoft še naprej razvijal, predvsem v sklopu produkta Surface Pro X.

Skoraj desetletje nazaj, leta 2012, se je Microsoft odločil, da za Surface serijo produktov naredi nekaj novega. Danes Microsoft razvija ene najboljših in najbolj ambicioznih računalniških naprav. Medtem ko se podjetja, kot so Google, Apple in Facebook srečujejo s težavami pri takšnih in drugačnih akterjih, je Microsoft v zadnjih letih ostal odmaknjen od javnosti in vladnih vplivov.  Naslednje generacije strojne opreme morda ne bodo dvignile Microsoftovih prodajnih rezultatov, vendar pa bodo zagotovo vplivale na to, kako bo računalništvo izgledalo v prihodnosti.

 

 

Vir: Računalniške novice [30. dec. 2019]

Želite biti obveščeni o ugodnih ponudbah?

Prijavite se na e-novice in prihranite

* Strinjam se s prejemanjem email sporočil
Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Softtrade d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja. Odjava ali izbris podatkov je možno prek e-maila info@softtrade.si
Zakaj je Microsoft podjetje, na katerega moramo v letu 2020 biti še posebej pozorni?

Imate vprašanje za nas?

Kontaktirajte nas
Copyright © 2018 - 2020 Softtrade d.o.o., vse pravice pridržane.